Wat zijn lifting straps?

Geplaatst op 30-04-2023

Als je ooit hebt geprobeerd om zware gewichten op te tillen, weet je dat het niet altijd even gemakkelijk is. Soms kan het zelfs gevaarlijk zijn als je niet de juiste hulpmiddelen gebruikt. Een van die hulpmiddelen zijn lifting straps, maar wat zijn lifting straps nu precies?

Wat zijn lifting straps?

Lifting straps zijn banden die je om je polsen wikkelt en die je vastmaakt aan een halter of een gewicht. Door de straps om je polsen te wikkelen en ze aan het gewicht vast te maken, creëer je een stevigere grip. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld zware deadlifts doet.

gewichtheffenWaarom zou je lifting straps gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom je lifting straps zou kunnen gebruiken. Een van de belangrijkste redenen is dat het je grip versterkt. Als je zware gewichten tilt, kan het zijn dat je handen de grip verliezen, waardoor het gewicht op de grond kan vallen of je jezelf kunt bezeren.

Een andere reden om lifting straps te gebruiken is om de belasting op je onderarmen te verminderen. Als je bijvoorbeeld veel chin-ups doet, kan het zijn dat je onderarmen het zwaar te verduren krijgen. Door gebruik te maken van lifting straps, kunnen je onderarmen wat rust krijgen en kun je je concentreren op het trainen van andere spiergroepen.

Welke soorten lifting straps zijn er?

Er zijn verschillende soorten lifting straps op de markt. De meest voorkomende zijn de gewone lifting straps en de figure 8 lifting straps.

Gewone lifting straps zijn de meest gebruikte straps. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en je kunt ze gebruiken voor vrijwel elke oefening waarbij je een stevigere grip nodig hebt. Figure 8 lifting straps zijn straps in de vorm van een 8 en worden voornamelijk gebruikt bij oefeningen zoals shrugs, waarbij je veel gewicht moet tillen.

Zijn lifting straps veilig?

Over het algemeen zijn lifting straps veilig om te gebruiken, maar het is wel belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Als je de straps te strak om je polsen wikkelt, kan dat de bloedstroom beperken en tot letsel leiden. Daarnaast is het belangrijk om de straps op de juiste manier aan het gewicht vast te maken om te voorkomen dat het gewicht onverwachts loskomt.

Lifting straps kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het tillen van zware gewichten. Door het creëren van een stevigere grip, kun je voorkomen dat je jezelf bezeert of het gewicht op de grond valt. Er zijn verschillende soorten lifting straps op de markt en het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om veilig te kunnen trainen. Hopelijk heb je door het lezen van dit artikel een beter idee gekregen van wat lifting straps zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken.