Loungemeubels van hout zien er gezellig uit en zijn robuust

Geplaatst op 05-07-2022

Als het om hout gaat, is er een verbijsterend aantal verschillende soorten om uit te kiezen voor je loungemeubels. Vooral tropische houtsoorten zoals teak of meranti zijn robuust. Belangrijk: Voor milieubescherming en maatschappelijk verantwoord plantagebeheer moet u zeker letten op het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council). Als alternatief kunt u kiezen voor lokale houtsoorten zoals eiken, sparren of lariks, die voor buitengebruik goed moeten worden geïmpregneerd om het weer te kunnen weerstaan. Alle houtsoorten hebben gemeen dat je ze elk jaar aan het begin van het seizoen moet opfrissen met olie of glazuur. Dit is de enige manier om ze te beschermen tegen de zon en regen. Voor de winter moet je je houten loungemeubels opbergen of in ieder geval afdekken met een zeildoek (denk aan droge voeten!). Loungemeubels van hout zien er altijd gezellig uit en krijgen na een tijdje buiten een prachtig patina. Het enige nadeel: ze zijn meestal zo zwaar dat je ze niet gemakkelijk van de ene favoriete plek naar de andere kunt vervoeren.

Wat zijn de verschillen tussen loungemeubels van rotan of polyrotan?

Rotan is een natuurlijk materiaal dat wordt gewonnen uit de strengen van de Oost-Aziatische rotanpalm. Verwerkt tot luchtige gevlochten patronen zien ratten er zeer stijlvol uit en doen vaak denken aan een elegante koloniale stijl. Maar: rotan is niet weerbestendig! Het wordt grijs van regen en zon, wordt broos en barst. Je kunt je rotan loungemeubel proberen te beschermen met leerverzorgingsproducten, maar uiteindelijk helpt alleen een weerbestendige plek op een overdekt terras of in je woonkamer. Het alternatief voor echt rotan: Loungemeubels van polyrotan. De meeste loungemeubels van tegenwoordig zijn gemaakt van dit kunstmatige rieten materiaal. Het lijkt bedrieglijk op rotan, maar is gemaakt van polyethyleen. Hierdoor is hij extreem weerbestendig. En als het gaat om kinderen die aan gymnastiek doen, kan polyrattan veel aan. Licht vuil veeg je eenvoudig af met een vochtige doek. Polyrattan is verkrijgbaar in alle kleuren, waarbij bruine tinten de voorkeur hebben voor het natuurlijke rotan effect. Het enige nadeel: goed polyrotan is duur. Maar de kwaliteit van tuinmeubilair is snel merkbaar - veel koopjes zijn aan het einde van de zomer onherstelbaar schroot gebleken.

Bijzonder weerbestendig: metalen loungemeubels

Stevig, steviger, metaal. Loungemeubels van aluminium of RVS zijn bestand tegen weer en wind. Ze worden als weerbestendig en roestvrij beschouwd. Ze worden meestal geïnstalleerd in moderne, lineaire loungemeubels, vaak in een materiaalmix met hout of wicker. Wat de verzorging betreft: Een vochtige doek is voldoende om het af te vegen. Nog een pluspunt: metalen loungemeubels kunnen in de winter gemakkelijk buiten blijven staan. Bovendien zijn ze zo licht dat je ze door de tuin kunt manoeuvreren, afhankelijk van de stand van de zon. Met ijzeren loungemeubels is dat net even anders. In ieder geval heeft u een hoogwaardige poedercoating nodig om het buitenleven roestvrij te beheersen. Tip: Als er toch roest ontstaat, kunt u het gebied behandelen met corrosiespray en opnieuw schilderen. IJzeren loungemeubels zien er erg nostalgisch uit met zijn bloemenpracht. Ze passen goed bij art nouveau of in vintage cottage-tuinen met een Franse flair. Voor het reinigen is ook een vochtige doek voldoende. Het nadeel van ijzeren meubelen: het is erg zwaar. Weggeblazen worden door windstoten is geen probleem, maar je kunt ze ook niet zomaar in de zon zetten.

Vrijwel onderhoudsvrij: loungemeubels van kunststof

Ongecompliceerd en modern - loungemeubels van kunststof zijn niet alleen licht en relatief goedkoop, ze hebben ook geen verdere verzorging nodig. Of u nu kiest voor textileen (een synthetische vezel van polyester en vinyl), polypropyleen of polycarbonaat als materiaal - uw kunststof ligstoelen zijn vochtbestendig, weerbestendig en extreem robuust. Dankzij hun lage gewicht zijn ze ook ideaal voor op het balkon (meer informatie over balkonmeubels vindt u in ons tijdschriftartikel: Meubels voor kleine balkons). Sommige kunststoffen worden nu ook gemaakt van gerecyclede materialen en zijn dus zelf recyclebaar. Een milieuvriendelijke manier van omgaan met meubels tegenwoordig.